Q&A este un atelier de fotografie în urma căruia ați putea învăța să utilizați creativ “gadget-urile” pe care tocmai urmează să dați o grămadă de bani. Acestea, oricum, sunt proiectate să producă imagini cu sau fără intervenția voastră.

Q&A este destinat entuziaștilor, adică celor care (încă!) nu au făcut din fotografie o profesie și pentru care publicul nu este și nu va fi niciodată “client”.

Q&A este interzis “furnizorilor” de imagine. Pentru aceștia există o piață foarte dezvoltată de programe de marketing. Multe, disponibile online.

Aceste declarații tranșante ar putea induce ideea că vi se propune un program de dezvoltare personală având ca pretext fotografia. Nimic mai fals! Q&A nu este pentru toată lumea, o minimă procedură de eliminare a “necredincioșilor” este necesară și onestă. Chiar cu riscul de a părea arogant. Aceste amănunte fiind explicate și înțelese, putem trece la conținutul concret al atelierului.

Demolarea mitului

Ești fascinat de fotografiile pe care le vezi la alții, identifici mesajul lor puternic și modalitatea subtilă prin care acesta este construit. Pui mâna pe un aparat de fotografiat și vrei și tu. Dar nu-ți iese.

Parcurgi conștiincios trei școli de fotografie în care ești învățat că trebuie să reproduci cu acuratețe ce fac alții, cu modalitățile tehnice și estetice ale altora. Să exersezi, să fi mai bun. Apoi, vine o dimineață în care-ți iese. De-atunci te poți numi fotograf. Ai libertatea să-ți construiești un stil personal, dar va fi imposibil. Între timp ai devenit foarte mulțumit de tine și de cât de bine reproduci ce fac alții. Deci, nu ți-a ieșit.

Dacă ești onest, ștergi tot și cauți să te reinventezi. E un drum lung, obositor și puțini au resurse. Cei mai mulți aleg să crească “tumoral” cantitatea de imagini redundante din piață. Îți propun să eviți această rețetă.

Q&A este un curs intensiv, de trei zile, gândit să scoată fotograful din tine. Dacă există. Dacă nu există, îți voi spune. Cu orice risc. Vei fi deprimat sau motivat. De-aici mingea e la tine. La acest curs nu se satisfac orgolii. Nu pentru asta plătești. În orice caz, Q&A nu-și propune să te vopsească după chipul și asemănarea fotografilor pe care-i apreciezi. Și consider asta un fel de misiune.

Unelte

Sper că am fost foarte clar! Începem cu “inceputul” și nu punem căruța înaintea boilor. Lămurim din start de ce vrei să faci fotografie, care e mesajul pe care dorești să-l transmiți, care sunt modalitățile de expresie pe care le ai la îndemână și cum alegi subiectul cel mai potrivit pentru această întrepridere.

Fotografia se construiește înainte să declanșezi. Este primul pas.

Pasul al doilea este tehnica. Sau limbajul. Controlul expunerii, compoziția, alegerea momentului decisiv, punctul de stație și relațiile “de construit” între subiect și celelelate elemente ale cadrului, modul specific de abordare în funcție de context: portretul în studio, fotografia de eveniment, de stradă, reportajul sau fotografia de arhitectură.

Ai stabilit mesajul. Ai ales subiectul și stăpânești tehnica. Poți declanșa!

Urmează pasul trei, cel mai important și definitoriu pentru orice fotograf. Alegerea și organizarea imaginilor. Nu contează câte fotografii faci. Cardul de memorie sau filmul nu spun nimic despre tine. Ești reprezentat de fotografiile pe care alegi să le faci publice.

Participare, înscriere, costuri

Pentru Sezonul Martie-Iunie 2016, Atelierul Q&A se desfășoară în următoarele localități:

Bistrița - 25, 26, 27 Martie 2016

Oradea - 15,16,17 Aprilie 2016

Sibiu - 22, 23, 24  Aprilie 2016

Arad - 10, 11, 12  Iunie 2016

București - 17, 18, 19 Iunie 2016

Costul participării la un Atelier Q&A este de 450 lei.

Solicitările de înscriere se fac la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. , menționând la subiectul mesajului : atelierQ&A_Localitatea.

După solicitarea înscrierii veți primii informații detaliate privind modalitatea de plată și programul cursului.

Atelier Q&A este parte a seminariilor de fotografie reportageSession, susținute de Radu Bădoiu și implementate de PRbeta-The Agency.

Continental Hotels este partenerul logistic al evenimentelor.

Conecteaza-te pentru a comenta